ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/4

Τέλη κυκλοφορίας με το... μήνα για να γεμίσουν τα ταμεία

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Περισσότερα από 700.000 αυτοκίνητα βρίσκονται σε ακινησία από το 2009 έως και σήμερα, προκαλώντας μια απώλεια 755 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξετάζει την οικονομική ελάφρυνση για όσους αποφασίσουν να άρουν την ακινησία του οχήματος.

 

Μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, είπε για το θέμα:

"Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μιας ελαστικότερης αντιμετώπισης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επανενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους να μπορούν να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση".

 

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μελετούν να εφαρμόσουν σύστημα αναλογικής χρέωσης ανά μήνα καθώς ανάλογο μέτρο είχε εφαρμοστεί και πέρυσι. Ωστόσο το Δημόσιο δεν χάνει χρήματα μόνο από τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και από την αγορά αυτοκινήτου που περνάει τεράστια κρίση.

 

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων και 1 εκατομμύριο μοτοσικλετιστές δεν πήγαν να περάσουν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ με τις απώλειες να φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις τους επόμενους μήνες και προειδοποιήσει σε πρώτη φάση τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

 

Ωστόσο εδώ και μήνες δεν έχουν σταλεί ακόμα τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα που υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. και προκαλούν απώλειες περίπου 100 εκατ. ευρώ.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ