ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/10

Επιτυχία για τις ελληνικές τράπεζες - Ανέπαφα 11,4 δισ. του ΤΧΣ

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες που κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αποτέλεσμα να μένει ανέπαφο το ποσό που βρίσκεται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Έτσι τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση στο "δίχτυ ασφαλείας" για την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Alpha Bank εμφανίζει πλεόνασμα κεφαλαίων 1,3 δισ. ευρώ, ενώ κατατάσσεται στο 20% των καλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, η Πειραιώς εμφανίζει πλεόνασμα 340 εκ. Ευρώ, η Εθνική καλύπτει τις αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυπταν μέσω της Finansbank και μετά από τις κινήσεις ενίσχυσης εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, ενώ και η Eurobank, θα χρειαστεί μόλις 17,5 εκ. Ευρώ.

 

Στόχος τώρα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές με καλύτερους όρους, σε συνδυασμό, πάντως, με την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή των καταθέσεων.

 

Σημαντικό μέρος πλέον από τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της προληπτικής γραμμής πίστωσης, μαζί με τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με λογικά επιτόκια μετά το τέλος του προγράμματος.

 

Βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Νοεμβρίου, η οποία έχει ακόμη αρκετά αγκάθια, καθώς η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ