ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/9

Πρώτη σύγκρουση με τρόικα για τις εμπορικές μισθώσεις

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η διαπραγμάτευση του υπουργείου Ανάπτυξης με τους επικεφαλής των δανειστών για το καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων.

 

Η τρόικα ζητεί την πλήρη απελευθέρωση τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων μισθώσεων, επικαλούμενη τα χιλιάδες ξενοίκιαστα ακίνητα, αλλά και τους περιορισμούς που αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες από το να τα νοικιάζουν.

 

Το υπουργείο προσήλθε στη διαπραγμάτευση με πρόταση για 6ετή προστασία στις νέες μισθώσεις και καμία αλλαγή στο καθεστώς για τις υφιστάμενες, η οποία απερρίφθη χωρίς καμία συζήτηση.

 

Το ισχύον καθεστώς προστατεύει τον ενοικιαστή για 12 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης άλλων 4 ετών, ενώ σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης "σπάσει" νωρίτερα το συμβόλαιο, υποχρεούται να καταβάλει 24 ενοίκια αποζημίωση στον ενοικιαστή.

 

Όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, "η τρόικα επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων γιατί τις εντάσσει στο ευρύτερο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που επιμένει ότι πρέπει να δρομολογηθούν". "Δεν δέχτηκαν καμία από τις αλλαγές που τους προτείναμε" πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

 

Οι δύο εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που απορρίφθηκαν ήταν για:

 

  • 3ετή προστασία των εμπορικών μισθώσεων και μείωση της αποζημίωσης των 24 ενοικίων, αλλά και
  • Απελευθέρωση των μισθώσεων άνω των 50.000 ευρώ ετησίως.

 

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ρύθμιση για βίαιη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, με τον Θάνο Μωραϊτη να τονίζει σε ανακοίνωσή του:

 

"Το υπουργείο θα πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτεί με την τρόικα. Η βίαιη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων όπως περιγράφεται μέσα από διαρροές του υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή. Σε συνθήκες ασφυξίας και πρωτοφανούς ύφεσης είναι αδιανόητο να υπάρξουν αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο ή και λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίους. Η εμμονή της τρόικας σε ψευτορυθμίσεις που απορυθμίζουν αντί να ρυθμίζουν την αγορά, δεν θα γίνει δεκτή".

 

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα καυτό τριήμερο διαπραγματεύσεων, με διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, η οποία αναμένεται να αναχωρήσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

 

Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 500 εκατ. ευρώ για φέτος, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν προς το παρόν να αρνούνται να υπολογίσουν τα έσοδα των 500 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μειώνοντας έτσι το ποσό.

 

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών που μίλησε στο ΜΕGΑ υποστηρίζει ότι το πραγματικό πλεόνασμα -το οποίο κάνει αποδεκτό η Eurostat και περιλαμβάνει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, τη μετακύλιση των λήξεων, αλλά και τα έσοδα του ΤΧΣ- θα φθάσει στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό δεν μπορεί να εγγραφεί στο πρόγραμμα.

 

Οι δανειστές αναμένεται να αναχωρήσουν, χωρίς συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς παραμένουν ακόμη τα "αγκάθια" σε δύο προαπαιτούμενα που αφορούν:

 

  • Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, για τις οποίες έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη αύριο και 
  • Στα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα δοθούν τελικά ως το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.

 

Πάντως, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών που μίλησε στο ΜΕGΑ ανέφερε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ