ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5/1

"Μαχαίρι" στις διπλές συντάξεις

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Με καθυστέρηση ενός έτους θα γίνει η περικοπή κατα 12% στις διπλές συντάξεις που το άθροισμά τους είναι μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ, και οι συνταξιούχοι θα δουν τις μειωσεις αυτές από τον ερχόμενο Μάρτιο, αφού μεσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός εργασίας θα υπογράψει τη σχετική απόφαση.

 

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι έχει δώσει ήδη τη σχετική εντολή στους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων. "Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κομμάτι συνταξιούχων να υποστεί μια προσαρμογή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κι ένα άλλο να έχει περάσει εκείνο το διάστημα χωρίς να έχει λάβει πάνω τους τις επιπτώσεις του νόμου", τόνισε ο κ. Βρούτσης.

 

Η βασική εκρεμμότητα σε αυτό το θέμα των περικοπών που ψηφιστηκαν πέρσι τον Φεβρουάριο -αμέσως μετα το 2ο μνημόνιο- είναι το πότε θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση από τις μειώσεις των διπλών συντάξεων. Επειδή ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ οι περικοπές στις διπλές συντάξεις θα αφορούν στο διάστημα από 1-1-2012 έως και την 1-2-2013. Επομένως, θα πρέπει να υπολογιστει η αναδρομική περικοπή για 14 μήνες, σε όλες τις διπλες συνταξεις που και οι δυο μαζί ξεπερνουν τα 1.300 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα καθοριστει με σχετική εγκύκλιο ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα γίνουν οι περικοπές.

 

Πάντως, χαρακτηριστικό της κατάστασης που υπάρχει ακόμη και σήμερα για την καταγραφή των συνταξιούχων είναι το εξής. σύμφωνα με τα χθεσινα στοιχεία του υπουργειου εργασίας, δίνονται 4,3 εκατ. συνταξεις καθε είδους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν 560.000 συνταξιούχοι οι οποίοι είτε δεν έχουν δηλώσει ΑΜΚΑ είτε δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ στα ασφαλιστικά ταμεία. Συνεπώς, όταν γινονται οι φορολογικές τους δηλώσεις δεν δηλώνονται όλα τα ποσά και το υπουργειο εκτιμά ότι υπάρχει φοροδιαφυγή 100 εκατ. ευρώ ετησίως από αδήλωτες συντάξεις, εφάπαξ και ΕΚΑΣ.

 

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για σφαγή συντάξεων και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Είναι μεγάλο θράσος, αυτοί που υπηρετούν τη ληστεία διαρκείας των ασφαλιστικών ταμείων από την πλουτοκρατία και το κράτος και έχουν αναδειχθεί σε σφαγείς συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων, να εμφανίζονται ως εξυγιαντές των ασφαλιστικών ταμείων".


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ