ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6/11

Και εισπρακτικά μέτρα στο πολυνομοσχέδιο

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Εκτός από ανατροπές και περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικό, το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή περιλαμβάνει και τα πρώτα εισπρακτικά φορολογικά μέτρα, εν αναμονή του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται:

 

  • Αύξηση των ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης, που θα επιβαρύνει 10-15 λεπτά την τελική τιμή του υγραερίου. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο είναι περίπου 19 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 

  • Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των καπνικών, που συνεπάγεται μια αύξηση 30-40 λεπτα στα φθηνά τσιγάρα και περίπου 1 ευρώ στον καπνό για τα στριφτά τσιγάρα. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο είναι περίπου 67 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 

  • Μείωση επιδότησης αγροτικού πετρελαίου, που συνεπάγεται μείωση επιστροφής κατά 12 λεπτά το λίτρο. Το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 53 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 

  • Μείωση συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος, περίπου 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ