ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6/11

Οι ανατροπές στα εργασιακά

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Τη μείωση των αποζημιώσεων στις απολύσεις για όσους εργαζόμενους βρίσκονται στην ίδια δουλειά πάνω από 16 χρόνια οριστικοποιεί το πολυνομοσχεδιο, το οποίο επιπρόσθετα καθιστά πολύ μακροπρόθεσμο το σενάριο της αύξησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των τριετιών.

 

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, οι τριετίες του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα παραμείνουν "παγωμένες" για αρκετά χρόνια, μέχρι το ποσοστό της ανεργίας που σήμερα είναι στο 25,1% πέσει κάτω από το 10%.

 

Αυτό, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, πρακτικά σημαίνει ότι για να δοθούν αυξησεις στις τριετίες θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για 700.000 ανέργους, δηλ. ο αριθμός των ανέργων από 1,2 εκατ. άτομα που είναι σήμερα να μειωθεί τουλάχιστον στα 500.000 άτομα.

 

Την ίδια ώρα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ο καθορισμός του κατωτατου μισθού να γίνεται με νομοθετική παρέμβαση του κράτους.

 

Για το θέμα των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι για 16 χρόνια δουλειάς η αποζημίωση είναι 12 μικτοί μισθοί και για πάνω από 17 έως και 28 χρόνια δουλειάς η αποζημίωση φτάνει τους 12 επιπλεον μισθούς υπολογιζόμενους με το πλαφόν των 2.000 ευρώ.

 

Επίσης, περιορίζονται οι μήνες προειδοποίησης σε περιπτωση απόλυσης και από 6 που είναι σήμερα το ανώτατο όριο μειώνονται σε 4 μήνες, δηλαδή:

 

  • Για υπαλλήλους με προϋπηρεσία από 12 μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα
  • Για υπαλλήλους με προϋπηρεσία από 2 έτη συμπληρωμένα έως 5 έτη, προειδοποίηση 2 μήνες
  • Για υπαλλήλους με προϋπηρεσία από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 χρόνια προειδοποίηση 3 μήνες, και
  • Για υπαλλήλους με προϋπηρεσία για πάνω από 10 χρόνια δουλειάς προειδοποίηση 4 μηνών.

 

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο εργασίας, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα γενικευμένης εφαρμογής της εβδομάδας 6 ημερών, με αποτέλεσμα οι εμποροϋπαλληλοι να χάσουν τα ρεπό που παίρνουν σήμερα σε περίπτωση που δουλεύουν τα Σάββατα.

 

Μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα ΜΕGA", ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έκανε λόγο για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο Σάββας Ρομπόλης τόνισε μεταξύ άλλων:

 

"Γυρίζουμε πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και το λέω αυτό κυριολεκτικά με την έννοια ότι πριν τη βιομηχανική επανάσταση δεν υπήρχαν Συλλογικές Συμβάσεις και επομένως υπήρχε απόλυτη εξάρτηση του εργαζόμενου από τον εργοδότη του, και μετά τη βιομηχανική επανάσταση η ανθρωπότητα ανακάλυψε αυτό το χαρτάκι που λέγεται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και απελευθερώθηκε η εργασία από την πλήρη εξάρτηση από τον εργοδότη".

 

Τα συνδικάτα είναι κατηγορημαρτικά αντίθετα με αυτές τις ρυθμισεις και ζητούν την άμεση απόσυρσή τους. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ θα κανει συλλαλητήριο στην Ομόνοια.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ