ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6/11

Δημόσιο: Περικοπές σε αποδοχές - προσωπικό

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Νέο "μαχαίρι" στους μισθούς του Δημοσίου φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια.

 

Στόχος από τις νέες παρεμβάσεις στο Μισθολόγιο είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ έως το 2016, εκ των οποίων τα 355 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μόνο από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή από τις μειώσεις στους βασικούς μισθούς κι από το "ψαλίδι" σε βασικά επιδόματα, τα οποία θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο.

 

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου:

 

  • Ένας πρωτοδίκης θα έχει μηνιαίες απώλειες 405,87 ευρώ
  • Ένας λέκτορας θα έχει μηνιαίες απώλειες 185 ευρώ
  • Ένας αστυνόμος Α' θα έχει απώλειες 131 ευρώ μόνο από τον νέο μειωμένο βασικό μισθό και τις μειώσεις στα βασικά επιδόματα
  • Ένας επιμελητής B' του ΕΣΥ θα έχει απώλειες 221 ευρώ και
  • Ένας ακόλουθος πρεσβείας θα χάσει 72 ευρώ μόνο από το βασικό μισθό και το κίνητρο απόδοσης.

 

Επιπλέον, σε όλο το Δημόσιο καταργούνται τα Δώρα και αναστέλλεται η καταβολή των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων έως το 2016.

 

Το πλαφόν του μέσου μισθού στα 1.900 ευρώ (στις ΔΕΚΟ) επεκτείνεται και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

 

Το σχέδιο μείωσης του μισθολογικού κόστους συνδυάζεται με το σχέδιο μείωσης του προσωπικού κατά 2.000 υπαλλήλους έως το τέλος του έτους και κατά 25.000 επιπλέον το 2013.

 

Ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο διαθεσιμότητας, εφαρμόζεται κατ' αρχήν για όσους καταργείται η οργανική θέση. Για τους εν λόγω υπαλλήλους προβλέπεται μετάταξη υποχρεωτική ή εκούσια, προσωρινή τοποθέτηση σε φορείς για κάλυψη προσωρινών αναγκών, υπαγωγή σε ειδικά προγράμματα, διαθεσιμότητα για 1 χρόνο με το 75% βασικού μισθού και απόλυση μετά από αυτόν τον χρόνο εάν δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν.

 

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, καταργούνται οι οργανικές θέσεις Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ειδικότητας Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων, με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου, οι οποίοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνισμό. Από την κατάργηση εξαιρούνται Ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ