ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/4

Λάθη του ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα παραδέχεται η Λαγκάρντ

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Την πεποίθηση ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με το προσφυγικό ζήτημα, θα ενισχύσουν τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παράλληλα προχώρησε στην παραδοχή ότι το ΔΝΤ έκανε λάθη στην πολιτική που άσκησε στη χώρα μας.

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχθηκε το λάθος που έκανε με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και ότι υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει και να ενστερνιστεί τα αναγκαία μέτρα, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως “παραδεχθήκαμε ένα λάθος, που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου - όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ - υποεκτιμήσαμε τις υφεσιακές συνέπειες που είχαν ορισμένα μέτρα που συστήσαμε. Υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει πραγματικά και να ενστερνιστεί τα μέτρα που ήταν αναγκαία, επειδή προχωρούσαμε από τη μία κυβέρνηση στην άλλη και πάντα ακούγαμε: "δεν είναι πραγματικά το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι πραγματικά τα μέτρα μας. Έχουν επιβληθεί από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη της στο ίδιο τσουβάλι". Επομένως, νομίζω ότι αυτό είχε υπερεκτιμηθεί”.

 

Σημείωσε, πάντως πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να εφησυχάζει για την Ελλάδα. “Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε χρήματα από τη διεθνή κοινότητα - μεταξύ άλλων, και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και από φτωχές χώρες της ευρωζώνης - σε μία χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και είχε παραποιήσει τα στοιχεία της. Κάποιος που εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα έχει το καθήκον να πει: "Αυτό είναι λάθος. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει".

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί διαρκώς απλά να παρακολουθεί και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν, διαμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ καθιστώντας σαφές ότι “οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την επανίδρυση του κράτους τους”.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ