ΕΛΛΑΔΑ
14/9

Εισαγγελική παρέμβαση για το Ωραιόκαστρο

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής Αστέριου Γαβότση.

 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

 

Οι σύλλογοι γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και του 1ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου διεμήνυσαν ότι εάν γίνουν δεκτά παιδιά προσφύγων οι γονείς θα προχωρήσουν σε κατάληψη των κτιρίων.

 

Στις σχετικές ανακοινώσεις, που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου.

 

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν υποδομές για να δεχθούν τα σχολεία της περιοχής τα παιδιά των προσφύγων και ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις αρμοδίων.

 

Ο κ. Γαβότσης, μάλιστα, αντιπροτείνει στην κυβέρνηση "με τα 9 εκατομμύρια που διατείνεται ότι υπάρχουν για τη μεταφορά των παιδιών αυτών, να νοικιάσει χώρο δίπλα ακριβώς και να κάνουν εκεί τις δομές τους".

 

Μετά τις αντιδράσεις και τον θόρυβο που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αθανάσιος Τσολακίδης παραιτήθηκε τονίζοντας ότι όλα τα παιδιά έχουν θέση στα σχολεία.

 

Ακατανόητη και μη αποδεκτή χαρακτήρισε την αντίδραση των γονέων στην ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως "στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο, δεν περιχαρακώνουμε τα χωριά, τα σχολεία και τις πόλεις και διώχνουμε όποιος είναι για εμάς ανεπιθύμητος επειδή είναι διαφορετικός".


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ