ΕΛΛΑΔΑ
21/10

"Θύελλα" για τον ΦΠΑ και τη δήλωση Φίλη για "πενταροδεκάρες"

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Θύελλα αντιδράσεων από χιλιάδες γονείς πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, που χαρακτήρισε "πενταροδεκάρες" τη νέα επιβάρυνση.

 

Μίλησε επίσης για συμβολικού τύπου φορολόγηση, που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, αγνοώντας πως αυτό μεταφράζεται στην πράξη συν ένα μήνα επιπλέον δίδακτρα για νοικοκυριά με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και με οριακές πλέον οικονομικές αντοχές.

 

"Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι όλοι ζάμπλουτοι και κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως. Αλλά η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά και αυτό σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε και όχι στις πενταροδεκάρες του 5 ή του 13%", ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

 

Εξηγώντας τη λογική της απόφασης, που προβλέπει ΦΠΑ 6% σε ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού, ωδεία και 13% σε ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι "δεν έχει να κάνει με ηλικιακά κριτήρια, έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση του σκοπού των διαφόρων μονάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης".

 

Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία ανέφερε: "Είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης, η οποία προσφέρεται ταυτοχρόνως με το ότι το κράτος προσφέρει και αυτό την ίδια μορφή εκπαίδευσης. Άρα όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο κάνει μια άλλου τύπου επιλογή, αποκλείοντας την επιλογή του δημόσιου σχολείου. Θα αναλάβει και το κόστος αυτής της επιλογής. Το έχει αναλάβει".

 

Για τα φροντιστήρια, πάσης φύσεως, και τα ΙΕΚ επισήμανε ότι "καλύπτουν άλλες ανάγκες τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης αλλά δεν τις καλύπτει". "Συνεπώς θα έλεγα ότι εκεί είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε μια συμβολικού τύπου φορολόγηση, γιατί το 5% και το 6% δεν είναι φορολόγηση ουσιαστική, είναι συμβατικού τύπου. Κι αν μάλιστα σκεφτεί κανένας πώς γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ αυτό ήδη έχει απορροφηθεί από τις μικρές επιχειρήσεις και δεν θα έχει επιπτώσεις στο ζήτημα της απασχόλησης", πρόσθεσε.

 

Και σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ο κ. Φίλης επέμεινε οτι πρόκειται για επιλογή, την οποία οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν. "Η επιλογή για ιδιωτικά σχολεία έχει ένα κόστος. Αυτό δεν μπορεί να το συμμεριστεί η πολιτεία. Είναι κόστος που το αναλαμβάνει η οικογένεια", ανέφερε. 

 

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης είπε ότι το μέτρο δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

"Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, σε σχέση με το κοινό του, από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων. Επομένως δεν έχει και κανένα λόγο να το πάρει πίσω", σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Το απόγευμα γονείς προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λεόντειο Λύκειο στα Πατήσια, θέλοντας να διατρανώσουν ότι δεν αντέχουν καμία επιπλέον επιβάρυνση, ενώ εξετάζουν, όπως και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση του μέτρου.

 

"Θα το μπλοκάρουμε στα εθνικά δικαστήρια και θα προσφύγουμε την επόμενη μέρα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια", είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο πρόεδρος των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης.

 

Βολές από αντιπολίτευση
 

Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

"Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει 'πενταροδεκάρες' τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και 'κουβέντες της πενταροδεκάρας' είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες", τόνισε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

 

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας: "Το Υπουργείο Παιδείας Ερευνάς και Θρησκευμάτων είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών. Να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση.Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμα και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις".

 

Και το Ποτάμι, όμως, επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, κάνοντας λόγο για ομολογία του υπουργού ότι "η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τιμωρητική προς τους γονείς επειδή την επιλέγουν".

 


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ