ΕΛΛΑΔΑ
16/4

Ένταση στα Εξάρχεια, μετά τα επεισόδια στα Προπύλαια

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Τεταμένα ήταν τα πνεύματα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τις 23:00 οπότε και σταμάτησε η ένταση, με το σκηνικό να μεταφέρεται μετά τις 20:00 από τα Προπύλαια στην πλατεία Εξαρχείων, όπου άτομα του αντριεξουσιαστικού χώρου έστησαν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους και έκλεισαν την οδό Στουρνάρη.

 

Οι αντιεξουσιαστές αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην ίδια οδό, ενώ εκτόξευσαν και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης κάνοντας και περιορισμένη χρήση χημικών.

 

Η ένταση είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 18:00 μπροστά από την Πρυτανεία, που τελεί υπό κατάληψη για 17η ημέρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσει την είσοδο του κτιρίου της Πρυτανείας.

 

Τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αποσπάστηκαν από συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν στα Προπύλαια και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών με πέτρες, μάρμαρα, καδρόνια και μπογιές.

 

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν, ενώ στο σημείο έφτασαν άμεσα διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση που προχώρησαν σε συντονισμένη επέμβαση για να διαλύσουν το πλήθος, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου-λάμψης.

 

Ακολούθησαν ένταση και επεισόδια, ακόμη και με μάχες σώμα με σώμα, ενώ κατά των αστυνομικών επιτέθηκαν και οι εναπομείναντες καταληψίες που βρίσκονται εντός του κτιρίου της Πρυτανείας χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες.

 

Στο μεταξύ, σε μήνυμά τους που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι καταληψίες της Πρυτανείας δηλώνουν: "Από την πρυτανεία θα αποχωρήσουμε είτε συντεταγμένα από την μπροστινή πόρτα όπως δηλαδή μπήκαμε είτε θα μας πάρουν σηκωτούς οι μπάτσοι".


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ