ΕΛΛΑΔΑ
3/12

Ανησυχία μετά το νέο "όχι" στον Νίκο Ρωμανό

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Την ώρα που ο Νίκος Ρωμανός διανύει την 24η ημέρα απεργίας πείνας νοσηλευόμενος πλέον στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" το δικαστικό συμβούλιο Πειραιά απέρριπτε εκ νέου το αίτημά του για την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.

 

Το "όχι" των δικαστών και το μήνυμα Ρωμανού

 

Οι δικαστές επικαλούνται διάταξη νόμου, η οποία προβλέπει πως για να δοθεί άδεια στην περίπτωση κρατουμένου που έχει καταδικαστεί αλλά ταυτόχρονα είναι και υπόδικος για άλλες περιπτώσεις, πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο ανακριτής που διέταξε και την κράτηση.

 

Όμως ο ανακριτής της υπόθεσης για την οποία είναι υπόδικος ο Νίκος Ρωμανός εξέφρασε την γνώμη ότι ο κρατούμενος δεν μπορεί να πάρει εκπαιδευτική άδεια καθώς σε βάρος του εκκρεμούν εντάλματα για κακουργηματικές πράξεις και πρέπει να είναι απολύτως διασφαλισμένη η παρουσία του σε δίκες. Με την ανακοίνωση της απόφασης ο Ν. Ρωμανός με επιστολή του μέσα από τον θάλαμο του νοσοκομείου, κάνει λόγο για απόπειρα εξόντωσής του, διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί και προσθέτει:

"Εγώ από την πλευρά μου συνεχίζω, προσπερνάω την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνω πίσω και απαντάω με ΑΓΩΝΑ ΩΕ ΤΗ ΝΙΚΗ Η ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση αν το κράτος με δολοφονήσει με τη στάση του, ο κ. Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου".

 

Ανησυχία για επεισόδια & επίσπευση ρύθμισης

 

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης επικρατεί ανησυχία για την τροπή που μπορεί να πάρει η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού και για αυτό επιχειρείται η νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποφευχθεί γενικότερη ανάφλεξη ενόψει και της επετείου από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία είναι το Σάββατο και γι αυτό τον λόγο θα βρίσκονται επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την παρακολούθηση μαθημάτων όπως στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, δια αλληλογραφίας ή μέσω εργασιών, ενώ παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη νομοθετική πρόβλεψη λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Να το δεχθώ ότι καθυστερήσαμε. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπο να τελειώσει ο κ. Ρωμανός τις σπουδές του. Θα εξασφαλίσουμε όλες τις υποδομές για να το καταφέρουμε. Το θέμα είναι να βγει έξω ή να τελειώσει το πανεπιστήμιό του;"

 

Ο Χαρ. Αθανασίου, τόνισε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς στο νοσοκομείο Γεννηματά και ισχυρίστηκε πως ο Ν. Ρωμανός δέχεται τροφή σε υγρή μορφή, κάτι όμως που διαψεύδεται κατηγορηματικά τόσο από τον ίδιο τον κρατούμενο όσο και από την οικογένειά του.

 

Πολιτική αντιπαράθεση Αθανασίου - ΣΥΡΙΖΑ

 

Για την προώθηση της ρύθμισης που θα αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο σπουδών των υπόδικων και κατάδικων, συμφωνεί και το υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκ νέου στο νομοθετικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την χορήγηση αδείας σε υπόδικο και κατάδικο, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παρέμβει στο δικαστικό συμβούλιο, του οποίου τα χέρια είναι δεμένα από το νόμο, ενώ έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για άγρια πολιτική εκμετάλλευση.

"Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές ; Να παραβιάσουν το νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης; Και ο Θεός να κατέβαινε δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάσει το ισχύον καθεστώς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για αυταρχισμό και προσβολή των δημοκρατικών αρχών, ενώ βουλευτές έκαναν διάβημα στον υπουργό δικαιοσύνης, διαφωνώντας με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή.

"Δεν μπορεί η Δημοκρατία να οχυρώνεται πίσω από τυπικές και πίσω από τεχνικές δικαιολογίες. Στη ζωή του Ν. Ρωμανού διακυβεύεται και η ουσία της Δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης", είπε μετά το διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

 

Μήνυμα από τη σύντροφο του Δ. Κουφοντίνα

 

Η σύντροφος του καταδικασμένου για συμμετοχή στην οργάνωση 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, Αγγελική Σωτηροπούλου, έστειλε επιστολή συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό, βάλλοντας ταυτόχρονα σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης καθώς αναφέρει:

"Ως μάνα, Νίκο, σου λέω φύλαξε τη ζωή σου! Ως πρώην πολιτική κρατούμενη και απεργός πείνας, ξέρω ότι η μάχη που δίνεις δεν αφορά μόνον ένα πτυχίο, αλλά την αξιοπρέπεια και τη εσωτερική σου ελευθερία, αυτή που δεν εγκλωβίζεται στους τοίχους του κελιού σου. Μια συντροφική αγκαλιά…"

 

Από τα ξημερώματα τελεί υπό κατάληψη το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες από τις φυλακή, ενώ λίγο μετά τη 1:00 μετά το μεσημέρι 30 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και προκάλεσαν ζημιές.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ