ΕΛΛΑΔΑ
17/1

Online έρευνα για το Internet από το ΑΠΘ, με τη συνεργασία του MEGΑ

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Απαντήσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι χρήστες του Διαδικτύου να βρουν την πληροφορία που αναζητούν κατά την πλοήγησή τους σε έναν διαδικτυακό τόπο ΜΜΕ αναζητά η έρευνα που "τρέχει" από σήμερα στο site του MEGA.

 

Το MEGA συμμετέχει στη συγκεκριμένη έρευνα που εκπονείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η οποία έχει στόχο να συμβάλει, μέσω της αξιολόγησης διαδικτυακών τόπων, προς την κατεύθυνση της σχεδίασης εύχρηστων και εργονομικών συστημάτων και εφαρμογών, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του χρήστη.

 

Όπως συνάγεται από ορισμούς που έχει δώσει η επιστημονική κοινότητα, εύχρηστο είναι ένα σύστημα -εν προκειμένω ένα site- όταν παρέχει στους χρήστες αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ικανοποίηση.

 

Από την άλλη, η εργονομική σχεδίαση έχει ως βασική αρχή να θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χρήστη.

 

Μια τέτοια σχεδίαση, συνεπώς, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βοήθειας του ίδιου του χρήστη και όχι μόνο μέσα από την τεχνογνωσία των ειδικών. Άλλωστε, το Web 2.0 κατέστησε τον χρήστη "πρωταγωνιστή" και δημιουργό περιεχομένου στη "δεύτερη γενιά" υπηρεσιών του Παγκόσμιου Ιστού.

 

"Η έρευνα που διεξάγουμε αφορά την άποψη των ίδιων των χρηστών και επιδιώκει να καταγράψει αυτό που επιθυμούν οι ίδιοι οι χρήστες, ώστε να μπορέσει να τους το προσφέρει ένα σύγχρονο ΜΜΕ" αναφέρουν οι υπεύθυνοι από το ΑΠΘ.

 

Η έρευνα απευθύνεται σε χρήστες σταθερού ή φορητού υπολογιστή και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Το σχετικό online ερωτηματολόγιο* συμπληρώνεται γρήγορα και με ευκολία, στη βάση της ανωνυμίας και της τήρησης διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων.

 

Μπορείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα πατώντας εδώ

 

 

* Αποτελεί τμήμα Διδακτορικής Έρευνας που εκπονείται στο Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ