ΕΛΛΑΔΑ
22/7

Υπόθεση Marfin: Ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα στη δίκη των κατηγορουμένων για ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου τον Μάιο του 2010, όταν και έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και η εγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου.

 

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ενόχους τρία από τα τέσσερα στελέχη της τράπεζας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και για σωματικές βλάβες, χωρίς μάλιστα να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, όπως του πρότερου έντιμου βίου ή της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

 

Στο εδώλιο κάθονταν ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ο τεχνικός ασφαλείας, η διευθύντρια του υποκαταστήματος και η υποδιευθύντρια.

 

Το δικαστήριο καταδίκασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας και τον τεχνικό ασφαλείας σε ποινή φυλάκισης 22 ετών, από τα οποία ωστόσο εκτιτέα είναι τα 10, επέβαλε εγγύηση 30.000 ευρώ στον καθένα και έδωσε αναστολή στην ποινή τους μέχρι την δίκη σε δευτερο βαθμό.

 

Χαμηλότερη, στα 5 έτη και ένα μήνα φυλάκιση, ήταν η ποινή για τη διευθύντριας, ενώ η υποδιευθύντρια κρίθηκε αθώα.

 

Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ήταν υπέρ της ενοχής και των τεσσάρων στελεχών, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο πυροπροστασίας και ότι το κτίριο δεν είχε έξοδο διαφυγής.

 

Η δικαστική λειτουργός, μαλιστα, χαρακτήρισε το υποκατάστημα "γυμνό και απροστάτευτο", ενώ τόνισε ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή έπρεπε οι υπεύθυνοι να το εκκενώσουν.

 

Η εισαγγελέας και το δικαστήριο αποφάσισαν να διαβιβάσουν τη δικογραφία στον εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες και άλλων προσώπων εκτός αυτών που κάθισαν στο εδώλιο.

 

Εν αναμονη της έκδοσης της απόφασης, συγγενείς, φίλοι αλλά και οι ίδιοι οι υπάλληλοι που έζησαν την τραγωδία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

 

Σε ό,τι αφορά τους φυσικούς αυτουργούς του εμπρησμού, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει παραπέμψει σε δίκη δύο άτομα, τα οποία αρνούνται τις κατηγορίες και έχουν ασκήσει έφεση σε βάρος του παραπεμπτικού βουλεύματος.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ