ΕΛΛΑΔΑ
24/1

Επίταξη των απεργών

Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Στην απόφαση για επίταξη των απεργών στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και το Τραμ κατέληξε η κυβέρνηση μετά από την σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

 

Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δήλωση για το θέμα τονίζοντας πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι σε συντεχνίες, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους συνδικαλιστές.

 

Δεν υπάρχουν περιθώρια να εξαιρεθούν κοινωνικές ομάδες από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, το βράδυ της Πέμπτης. Ερωτηθείς σχετικά, ο Στουρνάρας τόνισε ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί, "είναι πάρα πολύ βασικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σήμερα. Έχουμε καταστάσεις όπου απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις μη εισηγμένες παίρνουν περισσότερα χρήματα από καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο. Είναι πράγματα που δεν τα θέλει κανένας αυτά".  

 

Νωρίτερα το μεσημέρι και αμέσως μετά τη μαραθώνια σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη και έκανε λόγο για προσχηματικό διάλογο, που ζήτησαν οι απεργοί.

 

"Στον διάλογο που είχε γίνει με τους εργαζομένους έγινε σαφές από την μεριά της κυβέρνησης ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης για καμιά κατηγορία από το Ενιαίο Μισθολόγιο. Παρόλα αυτά, παρά την σαφή θέση την κυβέρνησης, οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της φυσικής σύγκρουσης. Ακόμη περισσότερο αποφάσισαν να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μην σεβαστούν κατ' επανάληψη μάλιστα σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, είναι να ταλαιπωρείται η Αθήνα, η αθηναϊκή κοινωνία και να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ζωή της πόλης", τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.  

 

Και συνέχισε αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης: "Μετά από αυτά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί. Ούτε μπορεί να παρακολουθήσει μια προσχηματική προσπάθεια μιας δήθεν καλής θέλησης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προχωρήσουμε στο μέτρο της επίταξης. Αυτή είναι η εισήγηση που έκανα στον πρωθυπουργό ως αρμόδιος υπουργός, ο πρωθυπουργός το αποδέχθηκε και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, η δικαιοσύνη φυσικά θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο σε σχέση με τις έρευνες που κάνει ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν και ως προς την περιφρόνηση των αποφάσεων των δικαστηρίων λαμβάνοντας τις δικές της αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηρη συντεχνιακών αντιλήψεων".

 

Το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από το πρωί σε ανοιχτή γραμμή με το μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα σε δηλώσεις το ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πρακτικές που πλήττουν το συνδικαλιστικό κίνημα και χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την κινητοποίηση.

 

Ωστόσο ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η Δημοκρατική Αριστερά, εξέφρασε την αντίθεσή της και σε ανακοίνωση κάνει λόγο για "ακραία επιλογή".

 

Οργισμένη αντίδραση των απεργών

 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για επίταξη, οι απεργοί που βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του Μετρό, αντέδρασαν με οργή και έκλεισαν τις πύλες του αμαξοστασίου. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Αντώνης Σταματόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Εάν ο κύριος Χατζηδάκης λέει επίταξη επειδή αγωνιζόμαστε για τα κεκτημένα μας, εμείς του βγάλαμε μια πρόταση, μας έχει φέρει στην εξαθλίωση. Τώρα η λέξη επίταξη, εμείς θεωρούμε ότι είναι χούντα. Το λέω συνέχεια ότι είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουνε. Όλοι οι εργαζόμενοι θα τον περιμένουμε. Ελάτε να μας σκοτώσετε. Ντροπή σας φέρτε και τα τανκς. Θα περιμένουμε τα πάντα. Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι άλλο. Κι ας έρθει να οδηγάει τα τανκς ο κ. Χατζηδάκης".

 

Ο ίδιος το απόγευμα της Πέμπτης, ισχυρίστηκε πως ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη δεν γνώριζε για την πρόταση των απεργών για διάλογο.

 

Ήδη έχουν αρχίσει να επιδίδονται στα σπίτια των απεργών τα ατομικά φύλλα επίταξης, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στο αμαξοστάσιο. Οι συνδικαλιστές αναζητούν τρόπους να κερδίσουν χρόνο και συμβουλεύονται νομικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την επίταξη.

 

Την ίδια στιγμή στα "στρατηγεία" των συνδικαλιστών στον ΗΣΑΠ και το Τραμ επικρατεί προβληματισμός και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης δεν ήταν σίγουρο εάν θα συμμετείχαν στην απεργία που προκήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

 

Μέχρι τη λήξη της βάρδιας δεν θα κινηθεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, ενώ αύριο θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό σιδηρόδρομο. Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλει θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, ενώ θα κάνουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε να καλύψει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, την απεργία των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες κινητοποιήσεις κυρίως στο Μετρό θα συνεχιστούν μέχρι την επίδοση των ατομικών φύλλων επίταξης.

 

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια συρρέουν ήδη συνδικαλιστές και από άλλους κλάδους συμπαραστεκόμενοι στους απεργούς, ενώ στο χώρο βρίσκονται και πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αργά το βράδυ της Πέμπτης στο αμαξοστάσιο έφτασε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

 

Η αντιπολίτευση

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και αντισυνταγματικές αποφάσεις. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούν πως η αντίδραση της κυβέρνησης έχει στόχο να απομακρυνθεί η συζήτηση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "ωμό αυταρχισμό" την απόφαση της κυβέρνησης.

 

Κυβερνητική προειδοποίηση

 

Σήμερα εξέπνευσε το τελεσίγραφο που έχει στείλει η κυβέρνηση στους απεργούς, οι οποίοι από την μεριά τους είχαν καταθέσει την δική τους πρόταση και ζητούσαν να ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

 

"Μπορεί κάποιος να είναι υπεράνω του νόμου;", αναρωτήθηκε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". Και πρόσθεσε: "Περνάμε σαν χώρα μια πολύ δύσκολη φάση όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Όποιος θεωρεί ότι είναι υπεράνω όλων αυτών των καταστάσεων, δεν τον αφορούν οι θυσίες που όλη η κοινωνία αναγκάζεται να υποβληθεί, τότε μπαίνει από μόνος του σε μια δική του κατηγορία και θα κριθεί από τους υπόλοιπους. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω, θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι κανένας δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους, κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο".

 


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ