ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

������� 10/2 στις 0:40
ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ
MOSCOW ON THE HUDSON

Κοινωνική κωμωδία (3)
Αμερικανική παραγωγή του 1984
Σκηνοθεσία: Πολ Μαζέρσκι
Παίζουν: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μαρία Κοντσίτα Αλόνσο, Κλέβαντ Ντέρικς, Αλεξάντρο Ρέι, Σέιβελι Κραμάροφ, 'Ελια Μπάσκιν
Διάρκεια: 117 λεπτά

Περιγραφή: Ο σαξοφωνίστας τσίρκου Βλαντιμίρ Ιβάνοφ ζει αρκετά καλά στην Μόσχα, παρόλο που συγκατοικεί σ' ένα μικρό διαμέρισμα με τον παππού του, τους δύο γονείς του και την αδερφή του και παρόλο που σπαταλά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του σε... ουρές. 'Ομως, ο φίλος του και κλόουν Ανατόλι, με αφορμή την επίσκεψη του τσίρκου τους στη Νέα Υόρκη, αποφασίζει να αποσκιρτήσει στην Δύση. Την τελευταία στιγμή όμως ο Ανατόλι αλλάζει γνώμη και ο Βλαντιμίρ παίρνει την θέση του.

'Οσο οι αρχές εξετάζουν την αίτησή του για πολιτικό άσυλο, ο Βλαντιμίρ φιλοξενείται από τον Λάιονελ, τον μαύρο φρουρό που τον είχε προστατέψει από έναν επιμελητή της KΑ ΓΚΕ ΜΠΕ και γνωρίζει την Λουτσία, μια ιταλίδα μετανάστρια, που εργάζεται σε αρωματοπωλείο. Σιγά-σιγά, η σχέση του με την Λουτσία προχωρεί, παρ' όλο που το μόνο πράγμα που σκέφτεται κι εκείνη είναι πώς θα αποκτήσει την αμερικανική ιθαγένεια. Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ προσπαθεί να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον.

Παρόλο που το βασικό θέμα της ταινίας είναι η αποσκίρτηση ενός ανατολικού στη Δύση, ο Μαζέρσκι δεν περιορίζεται στο γεγονός αυτό, αλλά αντίθετα το χρησιμοποιεί ως αφορμή για να εξετάσει την ζωή και τις εμπειρίες των μεταναστών. Ο ήρωάς του ταξιδεύει από την Μόσχα, με τις ουρές για την αγορά των αγαθών, στην Αμερική όπου, στο τέλος της ταινίας, φαίνεται να νιώθει σαν στο σπίτι του. Τα γυρίσματα σε περιοχές της Νέας Υόρκης δείχνουν ότι η "γη της επαγγελίας" είναι ένα χωνευτήρι φυλών και μειονοτήτων ενώ η ταινία αντλεί τη δύναμή της από την ικανότητα του σκηνοθέτη της να εξερευνά την γενέτειρά του, βλέποντάς την με τα μάτια ενός περιθωριακού.