Η ιστορία του κουταλιού
Loading the player ...
Send it mail to
Print it Εκτυπώστε το Αρθρο
Share it

Αναρωτηθήκατε ποτέ, τι είναι τόσο απαραίτητο όσο η ζάχαρη για την απόλαυση ενός γλυκού; Μα φυσικά... το κουτάλι

ΚΟΥΤΑΛΙ

  • Αναρωτηθήκατε ποτέ, τι είναι τόσο απαραίτητο όσο η ζάχαρη για την απόλαυση ενός γλυκού; Μα φυσικά... το κουτάλι.
  • Ο άνθρωπος το αντιλήφθηκε γρήγορα  και ήδη από τα παλαιολιθικά χρόνια άρχισε να χρησιμοποιεί για  κουτάλι όστρακα ή κομματάκια ξύλου. 
  • Τα πρώτα art de la table αντικείμενα είναι έργα των Αρχαίων Αιγυπτίων. Ευρήματα ανασκαφών φέρνουν στο φως κουτάλια από ελεφαντόδοντο, σχιστόλιθο ή ξύλο στολισμένα με πετράδια, πολύτιμους λίθους ή σκαλισμένα με θρησκευτικά σύμβολα.
  • Οι περισσότεροι λαοί της Νότιας Ευρώπης χρησιμοποιούσαν κουτάλια φτιαγμένα από όστρακα όπως άλλωστε οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, που αργότερα άρχισαν να φτιάχνουν κουτάλια από μπρούντζο και ασήμι με ένα μακρόστενο χερούλι που έμοιαζε με καρφί ή μίσχο λουλουδιού.                                                                     
  • Το μεσαίωνα τα κουτάλια ήταν ξύλινα ή κεράτινα και κατά το 15ο αιώνα χάλκινα ή από κράμα κασσιτέρου. Χρυσά κουτάλια χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς  και ευγενείς, ενώ ασημένια οι πλούσιες οικογένειες. Στην Αγγλία, την εποχή των Τυδώρ, ένα από τα πιο δημοφιλή κυριλέ δώρα ήταν το σετ κουταλιών που τα χερούλια τους κοσμούσαν τα κεφάλια ή το μπούστο των Αποστόλων.
  • Το 16ο αιώνα το κουτάλι ήταν βαθύ και είχε σήμα σύκου ενώ το 17ο αιώνα έγινε πιο επίπεδο, οβάλ και το χερούλι πήρε ένα σχήμα που χαρακτηριστικά ονομάστηκε πόδι της ελαφίνας.  Η φόρμα των κουταλιών που μοιάζει περισσότερο με τα σημερινά άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1760.
    Το γεγονός πάντως είναι ένα.... ετοιμάστε τα κουτάλια γιατί οι Γλυκιές Αλχημείες αρχίζουν......