Κοτόπουλο
Loading the player ...
Send it mail to
Print it Εκτυπώστε το Αρθρο
Share it
Τα υλικά περιγράφονται στο video


1. Κοτόπουλο, το πιο διαδεδομένο οικόσιτο ζώο για το κρέας και τα αυγά του. Τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή κουζίνα υπάρχουν χιλιάδες συνταγές με κοτόπουλο, μιας και είναι από τα πιο κοινά και οικονομικά, και σε αφθονία κρεατικά στον κόσμο. Πριν από 400 χρόνια, ο Ερρίκος ο Δ’ της Γαλλίας, όντας φανατικός οπαδός του κοτόπουλου, δήλωσε: «Δεν θέλω να υπάρχει στο βασίλειό μου αγρότης τόσο φτωχός που να μην μπορεί να έχει κοτόπουλο στην κατσαρόλα του κάθε Κυριακή.

2. Σαλμονέλα  είναι κατ ακρίβεια το όνομα μιας ομάδας βακτηριδίων που προκαλούν κάποιες ασθένειες στο στομάχι και τα έντερα. Το Κοτόπουλο είναι μια τροφή που είναι πολύ ευαίσθητη στις μικροβιακές αλλοιώσεις. Επειδή ο κίνδυνος της σαλμονέλας ελλοχεύει το κοτόπουλο πρέπει να καταναλώνεται καλά ψημένο δηλαδή η θερμοκρασία του κοτόπουλου να είναι τουλάχιστον 80Ο C όπου το παράσιτο της σαλμονέλας καταστρέφεται.

3. Διασταυρούμενη επιμόλυνση είναι η μεταφορά μικροβίων από ένα τρόφιμο σε ένα άλλο εξαιτίας των κακών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στην κουζίνα. Αν για παράδειγμα ακουμπήσουμε ένα κοτόπουλο πάνω σε ένα φρούτο, τότε τα μικρόβια από το κοτόπουλο θα μεταφερθούν στο φρούτο, το οποίο μετατρέπεται πλέον σε επικίνδυνο τρόφιμο, καθώς μη γνωρίζοντας πως έχει μολυνθεί από τα μικρόβια του κοτόπουλου δεν θα πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις που κανονικά θα παίρναμε κατά τη διαχείριση για να είμαστε ασφαλείς.