Πως φτιάχνουμε ζύμη τάρτας
Loading the player ...
Send it mail to
Print it Εκτυπώστε το Αρθρο
Share it

part

1. Ζύμη αλμυρής τάρτας pâte brisée (πατ μπριζέ).  Άγλυκη ζύμη για αλμυρές τάρτες
Έχει ως βασικά συστατικά το αλεύρι, το βούτυρο και το νερό. Είναι πλούσια, νιφαδωτή ζύμη και είναι η πιο απλή και πολλαπλών χρήσεων ζύμη που χρησιμοποιείται για τάρτες, κις και πίτες. Είναι ιδανική για βάσεις ταρταλέτας, καθώς και για διακοσμητικά.

2. Ζύμη γλυκιάς τάρτας  pate sucree. Γλυκιά ζύμη για τάρτες.
Είναι μια πατ μπριζέ στην οποία έχει προστεθεί ζάχαρη.

3. Τι προσέχουμε στην παρασκευή ζύμης για τάρτα:
• Προσέχουμε να μη ζυμώσουμε υπερβολικά τη ζύμη, γιατί όταν ψηθεί θα γίνει βαριά και «ζυμαρένια» αντί για ανάλαφρη και τραγανή.
• Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί αφού την ανοίξουμε, καθώς και μετά το στρώσιμο στο σκεύος.
• Ανοίγουμε τη ζύμη στο σωστό πάχος, μισό εκατοστό περίπου, ώστε να γίνει τραγανή αλλά και να μη νοτίσει όταν ψηθεί με τη γέμιση.

4. Πώς διατηρούμε τη ζύμη τάρτας. 
Αν μας περισσέψει ζύμη τάρτας:
• Μπορούμε να την κάνουμε μια μπάλα, να την καλύψουμε καλά με μεμβράνη και να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.
• Μπορούμε να ετοιμάσουμε κανονικά τη ζύμη τάρτας, να τη στρώσουμε στη φόρμα, να την καλύψουμε με μεμβράνη και να την καταψύξουμε.  Όταν τη χρειαστούμε, τη βάζουμε απευθείας στον φούρνο, αυξάνοντας το χρόνο ψησίματος κατά 10 περίπου λεπτά.ΥΛΙΚΑ

Για 600 γρ. ζύμη brisée

325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο (σε μικρά κομμάτια)
1 αβγό
30 γρ. νερό κρύο
3 γρ. αλάτι
3 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αβγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα.

Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου
(θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα). Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας.

Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της. (Όταν χρησιμοποιούμε τσέρκι με ψηλά τοιχώματα, αυτό το βήμα παραλείπεται. Δηλαδή δεν κόβουμε την ζύμη που περισσεύει γύρω-γύρω, αλλά την αφήνουμε να ψηθεί έτσι. Θα κόψουμε την επιπλέον ζύμη, όταν πια είναι έτοιμη η τάρτα μας).

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Τη ψήνουμε στους 170°C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη. 
*Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο και κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη που περισσεύει.