Πως μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά;
Loading the player ...
Send it mail to
Print it Εκτυπώστε το Αρθρο
Share it
Τα υλικά περιγράφονται στο video

Τα Ζυμαρικά διακρίνονται σε δυο βασικές κατηγορίες:

• Τα Φρέσκα Ζυμαρικά, Όλα τα ζυμαρικά ξεκινούν να υπάρχουν ως φρέσκα, ή αλλιώς νωπά. Τα σπιτικά φρέσκα ζυμαρικά δεν αποξηραίνονται, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν σε 1-2 ημέρες. Πολλοί γνώστες ισχυρίζονται πως η γεύση και η υφή των φρέσκων ζυμαρικών είναι αξεπέραστη και δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ξερών. Πιστεύω πως όλα είναι θέμα γούστου και επιλογής συνδυασμών και πως το κάθε είδος είναι απλώς καλύτερο για συγκεκριμένες χρήσεις. Τα φρέσκα ζυμαρικά απαιτούν πολύ κόπο και τεχνική κατάρτιση για να φτιαχτούν. Όπως όμως συμβαίνει και με την παρασκευή ψωμιού, πρόκειται για μια διαδικασία που προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση σε αυτόν που θα ασχοληθεί μαζί της. Στην αγορά πλέον υπάρχουν φρέσκα ζυμαρικά συσκευασμένα, τα οποία όμως είναι παρασκευασμένα βιομηχανικά και χάνουν πολύ από την αυθεντική γεύση. Μια καλή λύση για όσους θέλουν να παρασκευάζουν φρέσκα ζυμαρικά είναι να τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη. Η ποιότητα παραμένει αρκετά καλή και παράλληλα είναι έτοιμα και διαθέσιμα όταν χρειάζεται. Στα φρέσκα ζυμαρικά συγκαταλέγονται και τα γεμιστά, όπως τα ραβιόλια και τα τορτελίνια. Η γέμιση ποικίλλει και μπορεί να αποτελείται από κρεατικά, αλλαντικά, τυριά, θαλασσινά, λαχανικά κ.λπ.

• Τα Ξερά Ζυμαρικά, Τα ξερά ζυμαρικά είναι τα πιο συνηθισμένα και διαδεδομένα από τα δύο είδη. Είναι φτηνά, άμεσα διαθέσιμα, χορταστικά και λαχταριστά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες τοποθετούν τα ζυμαρικά πολύ ψηλά στη λίστα επιλογής των καταναλωτών ως είδος διατροφής. Τα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή τους είναι απλά και λίγα. Αλεύρι σκληρού σίτου σιμιγδάλης και νερό είναι τα δύο πιο βασικά, και ορισμένες φορές περιέχονται και αυγά. Η διαδικασία παραγωγής αντιθέτως είναι αρκετά σύνθετη και εκτελείται από ιδιαίτερα εξειδικευμένα μηχανήματα. Τα σχήματα και σχέδια που υπάρχουν είναι πραγματικά εκατοντάδες και άλλες τόσες και περισσότερες είναι οι ονομασίες τους, καθώς πολλές φορές το ίδιο ζυμαρικό μπορεί να φέρει άλλο όνομα από τόπο σε τόπο.

Το κατάλληλο εργαλείο.
Για να ανοίξουμε φύλλο για φρέσκα  ζυμαρικά προτείνεται η χρήση της μηχανής ζυμαρικών, που είναι αρκετά εύχρηστη και οικονομική Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με πλάστη, αλλά είναι σαφώς πιο δύσκολη και χρονοβόρα. Εκτός από σπιτικά ζυμαρικά, με τη συγκεκριμένη μηχανή μπορούμε επίσης να ανοίξουμε φύλλο για πίτες.

Διατήρηση Φρέσκων Ζυμαρικών.
Τα σπιτικά φρέσκα ζυμαρικά δεν είναι πρακτικό να αποξηραίνονται, ωστόσο διατηρούνται στο ψυγείο για 1-2 ημέρες καλά σκεπασμένα.Για όσους θέλουν να παρασκευάσουν φρέσκα ζυμαρικά, μια καλή λύση για να τα συντηρήσουν είναι να τα αποθηκεύσουν στην κατάψυξη.Έτσι η ποιότητά τους παραμένει πολύ καλή και παράλληλα τα ζυμαρικά είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν όποτε χρειαστεί.Τα καταψύχουμε λοιπόν μόλις τα παρασκευάσουμε και, όταν τα χρειαστούμε, τα μαγειρεύουμε ρίχνοντάς τας απευθείας σε νερό που βράζει.